|
Toets ENTER om te zoeken
Jouw wereld in beeld
Waarom op vakantie gaan in Europa een heel goed id...
Liever niet onderuit in de sneeuw? Zo ga je veilig...
Kneuterige televisie van het kaliber Boer Zoekt Vr...

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Lace Up:
4 Afghaanse meisjes doen ondanks onderdrukking gewoon wat ze willen
Waarom jij dit moet checken
Als zij het kunnen, kan jij het ook!

Dacht je dat het voor jou moeilijk was om van je reet af te komen en een girlboss te worden? Jouw problemen als ‘maar ik heb het te druk’, zijn niets vergeleken met de problemen die meisjes in Afghanistan hebben als ze hun dromen willen waarmaken. Tot 2001 was het strenge Taliban de baas in Afghanistan, maar ook nadat de Amerikanen het land binnenvielen is het geen pretje daar. Veilig is het daar niet door de wederopstanding van de Taliban en regionale bestuurders trekken zich weinig van de overheid aan. Ze strijden met elkaar en onderdrukken de bevolking. Bovendien is dit land misschien wel het moeilijkste land om vrouw te zijn.

Toch wisten deze vier dappere chicks ondanks de sociale druk en mindere veiligheid hun dromen waar te maken. Wauw!

Shamsia Hassani (28) is 3D-graffiti artiest

Foto's: Facebook/Shamsia Hassani
Foto's: Facebook/Shamsia Hassani

Shamsia is niet alleen lerares op de Kabal University, maar is daarnaast ook nog eens een 3D-graffiti artiest. Ze is de eerste vrouw in haar land die zich in deze scène bevindt. “Ik gebruik kunst om de depressieve gedachten door de oorlog weg te wassen”, zegt ze. Ze baseert haar werken op de dingen die er om haar heen gebeuren, waardoor je vaak vrouwen in burka’s in haar 3D-tekeningen ziet.

Zahra Naarin (24) is hoofd van het fietsteam van haar provincie

Foto: Facebook/Zahra Naarin
Foto: Facebook/Zahra Naarin

Hier in Nederland zitten we dagelijks op de fiets, maar Zahra was als kind het eerste meisje dat ook maar op een fiets durfde te stappen. Meisjes en vrouwen mochten toen eigenlijk niet alleen buiten reizen. Daar had Zahra dus helemaal geen zin in. Ze begon het eerste vrouwelijke fietsteam, zodat hopelijk meer vrouwen gaan fietsen en sociale hindernissen gaan doorbreken. “Iedereen zou moeten kunnen fietsen”, zegt ze.

We zijn allemaal mens. Het zou niet uit moeten maken of we vrouw of man zijn.

Leeda Ozori (22) is een paraglider

Foto: Facebook/康之安坂
Foto: Facebook/康之安坂

Leeda hield op jonge leeftijd al van sport en kwam zo in het circus terecht, waar ze salto’s deed en ging koordansen voor publiek. Op latere leeftijd werd Leeda één van de eerste vrouwelijke paragliders in haar land. “Ik wil andere Afghaanse vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en nooit op te geven”, zegt ze.

Als ik vlieg, voel ik me eindelijk vrij en is mijn pijn weg.

Farzana Wahidy (31) is fotojournalist

Foto: Facebook/Farzana Wahidy
Foto: Facebook/Farzana Wahidy

Farzana was de eerste vrouwelijke fotograaf in Afganistan die voor een internationale mediaorganisatie werkt. En dat terwijl ze vroeger door de Taliban in elkaar is geslagen omdat ze geen burka droeg en stiekem naar school ging. Dappere vrouw dus! Haar fotoprojecten bestaan voornamelijk uit echte verhalen van Afghaanse vrouwen.

Meer van dit soort artikelen? Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!

Ondertussen lifestyle feed is momenteel niet beschikbaar.

Meer lifestyle op
Logo002Lace Up, girl. Get out there and make things happen
Powered by: