|
Toets ENTER om te zoeken
Jouw wereld in beeld
Waarom op vakantie gaan in Europa een heel goed id...
Liever niet onderuit in de sneeuw? Zo ga je veilig...
Kneuterige televisie van het kaliber Boer Zoekt Vr...

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Lace Up:
Foto's: Alessandra Peters
Alessandra (17) brengt haar eigen kookboek uit: “Gezond eten hoeft echt geen straf te zijn!”
Waarom jij dit moet checken
Alessandra laat zien dat gezond eten lekker, makkelijk en niet duur hoeft te zijn.

De 17-jarige Alessandra heeft een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je lichaam voedingstoffen, zoals bijvoorbeeld gluten, als gevaarlijk ziet en zichzelf gaat aanvallen. “Op mijn veertiende kwamen we erachter dat ik dit had”, vertelt Alessandra. “Ik kon toen niks meer. Niet eens lopen, ik zat in een rolstoel.” Door haar auto-immuunziekte en talloze voedselallergieën kreeg Alessandra een hele lijst van de dokter mee met dingen die ze niet meer mocht eten. Het meisje zou nooit meer gluten, granen en zuivel kunnen eten. Dingen die ongezonde lekkere dingen vaak bevatten.

Ik dacht dat ik alleen nog maar saaie dingen zonder smaak zou gaan eten.

Maar ze kwam er na drie maanden kip en broccoli eten achter, dat gezond eten niet per se saai is. Zo kwam ze op het idee voor haar blog The Foodie Teen. “Het begon eigenlijk als een website om recepten te kunnen delen met vrienden en familie”, vertelt Alessandra. “Maar op een gegeven moment waren er mensen uit dertig verschillende landen op mijn blog. En nu, anderhalf jaar later, is er zelfs een boek. Ik kan nog steeds niet geloven dat me dit allemaal gebeurt.” Op 7 april verschijnt haar boek ‘De Jonge Foodie‘ in Nederland én in Engeland. Alessandra’s vader is Nederlands, maar haar moeder Engels, waardoor dat haar eerste taal is.

Foto: Alessandra Peters
Foto: Alessandra Peters

Heb je nog tips voor mensen die gezonder willen leven?

“Van de één op de andere dag je leven veranderen, is niet mogelijk. Ik zeg dus altijd: doe het in kleine stapjes! Begin gewoon eerst met meer groente en fruit eten en iets minder chips en chocola. Ook zal je je verbazen hoe veel beter jij je voelt als je veel slaapt, in plaats van de hele nacht series kijken. De eerste stap is het moeilijkst, maar zodra je je beter gaat voelen, wordt het makkelijker. Hopelijk vinden mensen die gezonder willen leven wat recepten in mijn boek die ze kunnen gebruiken, want gezond eten kan ook heel lekker zijn en hoeft helemaal geen straf te zijn. Naar feestjes of school neem ik vaak gezonde snacks mee en als mensen het dan proeven zijn ze heel verbaasd dat het niet vies is.”

Naast recepten heb je het in je boek over mediteren en yoga toch?

“Ja, klopt. Toen ik gezonder begon te eten, dacht ik: over twee weken voel ik me weer fantastisch en ben ik een heel nieuw persoon. Maar dat gebeurde niet… Ik begon te experimenten en kwam erachter dat voeding misschien maar zeventig procent van een gezonde levensstijl is. Ik geef in het boek dus ook tips voor slapen, mediteren en yoga. Iedereen heeft het tegenwoordig zo druk. Als ik uit school kom is het zo druk in mijn hoofd, dat het fijn is om even vijf minuten te mediteren en mijn hoofd leeg te maken. Dan gaat het gelijk weer een stuk beter met me!”

Maar is gezond eten niet heel moeilijk?

“Mensen denken altijd dat gezond eten heel veel tijd kost en dat het heel duur is, maar dat valt allemaal heel erg mee. Natuurlijk is het in het begin wat lastiger, maar na een tijdje weet je precies wat je waar moet kopen en hoe je alles moet klaarmaken. Ik sta een kwartier eerder op dan ik voor deze gezonde levensstijl deed en ik zorg dat ik in het weekend een paar uurtjes in de keuken sta. Nog een tip: koop groenten en fruit als ze in het seizoen zijn. Aardbeien groeien in de natuur niet in de winter. Logisch dat ze dan ook in de supermarkt duur en niet lekker zijn!”

Foto: Alessandra Peters
Foto: Alessandra Peters

Waarom denk je dat mensen jouw blog zo leuk vinden?

“Ik krijg veel berichtjes van mensen die ook een voedselallergie hebben en enorm blij zijn met de lekkere recepten. Maar ook mensen die dat niet hebben of niet ziek zijn, vinden het leuk om te zien dat gezond eten niet saai hoeft te zijn. Ik wil graag laten zien dat deze levensstijl in mijn leven past, ook al ben ik een doodnormale 17-jarige. Als ik het kan, kan iedereen het! Ik doe trouwens ook niet aan advertorials of dat ik elke dag een blogpost maak. Ik schrijf gewoon vanuit mezelf, wat ik leuk en lekker vind en wanneer ik dat wil. Ik denk dat dat ook te zien is.”

Kwam je zelf op het idee om een boek uit te brengen?

“Nee, helemaal niet! Ik kreeg op Instagram een direct message van iemand van Penguin, een uitgever. Ik dacht echt dat het een grapje was, dat diegene niet echt van Penguin was. Maar het was echt en ze meende het! Zij vroeg of ik geen interesse had om een kookboek te maken.”

Foto: Alessandra Peters
Foto: Alessandra Peters

Meer van dit soort artikelen? Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!

Ondertussen lifestyle feed is momenteel niet beschikbaar.

Meer lifestyle op
Logo002Lace Up, girl. Get out there and make things happen
Powered by: