|
Toets ENTER om te zoeken
Jouw wereld in beeld
Waarom op vakantie gaan in Europa een heel goed id...
Liever niet onderuit in de sneeuw? Zo ga je veilig...
Kneuterige televisie van het kaliber Boer Zoekt Vr...

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Lace Up:
Foto: Getty Images/Larry Busacca
Lena Dunham is sorry, not sorry en wil dat wij eens stoppen met sorry zeggen
Waarom jij dit moet checken
Want waarom zeggen we ook sorry als we het niet met iemand eens zijn?

“Ik wed dat vrouwen vaker sorry zeggen dan ‘dankjewel’ en ‘graag gedaan’ samen”, schrijft Lena Dunham in een brief die ze schreef voor Lenny Letters. Actrice en schrijfster Lena is er namelijk achtergekomen dat ze verslaafd is aan sorry zeggen en is zeker niet de enige vrouw die hier last van heeft. Daar moeten we mee stoppen, vindt ze.

“Ik weet niet meer precies wanneer het sorry zeggen begon, maar ik kan me herinneren dat ik het in groep 4 tegen een meisje zei die me niet uitnodigde voor haar verjaardagsfeestje. Ze deelde de uitnodigingen uit in de klas en ik was de enige die niet werd uitgenodigd.

Toen zei ik sorry voor mijn tranen.

Al die sorry’s slaan eigenlijk nergens op. Als ik sorry zeg, ben ik vaak boos. Of het niet eens met diegene. Sorry zorgt ervoor dat ik mijn emoties kan inpakken. Sorry is het cadeaupapier én de strik, om te zorgen dat ik de andere persoon niet kwets of te erg laat schrikken. Ik weet zeker dat, als de meeste vrouwen die ik ken een ‘sorry’-logboek bij zouden houden, er maar een paar spijtbetuigingen echt oprecht en gemeend zijn.

Foto: Tumblr
Foto: Tumblr

Ik ben een vrouw die soms gelijk heeft, soms niet, maar altijd spijt heeft.

Dit is me duidelijk geworden in de zes jaar dat ik een baas ben geworden. Het is moeilijk om die macht te erkennen. Op de set van “Girls” had ik het laatste woord, al waren er werknemers die twee keer zo oud waren als ik. Ik zei sorry als ik van gedachte veranderde, als iemand het niet met me eens was en zelfs als iemand me niet verstond of een fout maakte. ‘Als je nog eens sorry zegt, vermoord ik je’, stuurde Jenni me eens tijdens een meeting. ‘Het spijt me’, stuurde ik terug.

Het was mijn vader die me de challenge gaf: “Wat zou er gebeuren als je deze week eens geen sorry zei?” Ik ging de challenge aan, maar wat zeg je dan in plaats van sorry? Nou ja, om te beginnen: met wat je echt voelt en denkt. En het blijkt dat als je echt zegt wat je denkt, iedereen daar profijt van heeft. Je werknemers weten wat ik van ze wil en kunnen hun baan beter uitvoeren. Ook in vriendschappen heeft iedereen er profijt van. Je kunt beter sorry zeggen, als je het echt meent en als het echt nodig is.

Foto: Tumblr
Foto: Tumblr

Ik kan niet zeggen dat het experiment van mijn vader me genezen heeft. Ik zeg al sinds 1989 constant sorry, het is niet een gewoonte die makkelijk te breken is. Maar het is in ieder geval iets waar ik naartoe kan werken. Toen ik mijn ‘sorry’s’ ging veranderen in oprechte gevoelens, werd iedereen daar beter van. Het spijt me alleen dat het zo lang heeft geduurd.”

Meer van dit soort artikelen? Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!

Ondertussen lifestyle feed is momenteel niet beschikbaar.

Meer lifestyle op
Logo002Lace Up, girl. Get out there and make things happen
Powered by: