|
Toets ENTER om te zoeken
Jouw wereld in beeld
Waarom op vakantie gaan in Europa een heel goed id...
Liever niet onderuit in de sneeuw? Zo ga je veilig...
Kneuterige televisie van het kaliber Boer Zoekt Vr...

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Lace Up:
Let’s give it a try: Hot Yoga
Waarom jij dit moet checken
Ben je benieuwd naar Hot Yoga maar weet je niet of je het aankunt? Leer van mijn eerste keer. ;-)

Een paar jaar geleden deed een vriendin van mij aan Bikram yoga. Ik verklaarde haar altijd voor gek, want 1: yoga en 2: in 40 graden?! Inmiddels zijn we een paar jaar verder en volg ik regelmatig een yogaklasje. Met mijn One Fit abonnement probeer ik verschillende sportscholen uit en steeds vaker viel mijn oog op Hot yoga. Moest ik het dan toch eens proberen? Ik besloot ervoor te gaan.

Wat is hot yoga?

Bikram yoga is een beschermde naam en houdt in dat je in een les van 1,5 uur 26 houdingen uitvoert in een ruimte waar het 40 graden is. Hier mag niet van afgeweken worden en het mag dan ook alleen gegeven worden door docenten die een opleiding hebben gevolgd bij de officiële bikram school. Hierdoor zijn veel yogascholen Hot yoga gaan geven. Hetzelfde idee, maar dan speelser omdat er geen vast stramien is. Het voordeel van yoga in een hete ruimte is dat je spieren veel soepeler zijn en je dus verder kunt stretchen dan normaal. Volgens internet verbrand je zo’n 700 calorieën met één lesje, maar dat lijkt me wel erg veel.

Lees ook: 3 redenen om yoga eens uit te proberen – die niets met fit worden te maken hebben

Mijn eerste les

Ik reserveerde een les van een uur bij Hotpod Yoga in Club Lite, wat lekker dichtbij mijn huis bleek te zijn. Wel een beetje apart, want het wordt dus gegeven in een club, met bar en al. Midden op de dansvloer staat een ‘pod’: een opblaasbare en tot 37 graden verwarmde pop-up ruimte.

Het deed me een beetje denken aan zo’n opblaasbaar luchtkasteel waar je vroeger wel eens in speelde, maar dan met een gewone vloer.

Nadat ik de docente vertelde dat het mijn eerste keer hot yoga was zei ze me gewoon rustig aan te doen. Als het me even te veel werd kon ik de child’s pose aannemen (de houding die iets als ‘even rusten’ betekent), of als ik duizelig werd liever even rechtop zitten. Hoewel dit me enigszins gerust stelde, maakte het me ook een beetje zenuwachtig. Want wat nou als het echt te veel voor me was?! Maar goed, ik stapte de pod in en besloot het maar over me heen te laten komen.

Toen ik binnenkwam viel de hitte me mee, ik had het eigenlijk zelfs warmer verwacht. In twee rijen lagen matjes, acht in totaal. Ik legde mijn handdoek neer en ging, net als drie andere vrouwen, op een matje liggen. Wel fijn om voordat de les begon alvast rustig aan op te warmen. Toen we compleet waren, kwam de docente binnen en ritste ze de pod als een tent dicht.

We begonnen de yogales en alhoewel deze als Yoga Flow les (een iets langzamere variant van yoga) op de website stond, vond ik het in vergelijking met andere yoga lessen nog best pittig. But then again: elke docent geeft anders les en ik had nog niet eerder een les bij haar gevolgd. De hitte was trouwens niet benauwend, maar na een tijdje merkte ik wel dat ik enorm aan het zweten was.

Het zweet droop serieus langs m’n lichaam.

Iets wat ik eigenlijk altijd wel lekker vind, toch een teken dat je lekker bezig bent. Ondanks dat stonk het niet in de pod. 😉 Twee keer werden de oefeningen me iets te zwaar en ben ik even gaan zitten. Het scheelde dat het meisje naast me dat ook af en toe deed, waardoor ik me geen loser voelde. Ook kwam de gedachte “Is het al bijna tijd?!” een paar keer voorbij. Maar ja, die komt eigenlijk altijd wel eens langs, hoe leuk (of niet) ik m’n workout ook vind.

Lees ook: 3 yoga poses om een stressvolle dag te voorkomen

De les eindigde zoals altijd bij yoga met een diepe ontspanning. Daarna was het matje schoonmaken en gaan. In Club Lite is geen mogelijkheid om te douchen, wat best vervelend is omdat je dus doorweekt bent. Ik kleedde me om en voor ik het wist stond ik een beetje gedesoriënteerd weer buiten. Hier had ik van tevoren over gelezen en maakte ik me dus niet druk over. Ik deed onderweg naar huis nog een boodschapje en dronk veel water, “om alle gifstoffen naar buiten af te voeren”, zoals de docente me had verteld.

Hoewel ik me eenmaal thuis wel chill voelde, kwam me de volgende middag toch een spierpijn opzetten! In m’n rechter dijbeen, naar m’n kont toe, en zo erg dat ik er misselijk van werd en een aspirientje genomen heb.

Phoe, dit was echt heel naar!

Tweede keer

Inmiddels ben ik een tweede keer geweest en dat beviel me toch iets minder goed. Het was het een stuk drukker: in dezelfde ruimte lagen nu drie rijen matjes, twaalf in totaal. Het gaf mij een wat claustrofobisch gevoel, iets wat ik de eerste les niet had gehad en juist zo fijn vond. Daarnaast lag ik helemaal achterin in de hoek – waar ik van tevoren dacht slim mee te zijn, want niemand die naar je kijkt – waardoor ik niet echt de ruimte had en als ik een been of arm strekte ik tegen de rand van de pod aan kwam. Irritant!

Conclusie

Het is chill en best goed te doen, maar niet als het druk is. Leer van mijn fouten en bel bijvoorbeeld van tevoren even op om te vragen naar het aantal mensen dat gereserveerd heeft. En ga dus niet achterin de hoek liggen 😉 Nog een paar tips:

  • Kom als je voor het eerst gaat te vroeg, zodat je op je gemak kunt rondkijken en acclimatiseren.
  • Neem een grote handdoek mee en een flesje water.
  • Doe weinig aan. Ik ga niet in m’n blote buik zitten (kan wel), maar ik doe een sport bh, dunne katoenen top en kort sportbroekje aan en dat is top.
  • Een chille outfit voor erna is ook handig, zeker als je zoals bij Club Lite niet kunt douchen en je geen zin hebt om je al zwetend in je strakke spijkerbroek te hijsen.

Meer van dit soort artikelen? Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!

Ondertussen lifestyle feed is momenteel niet beschikbaar.

Meer lifestyle op
Logo002Lace Up, girl. Get out there and make things happen
Powered by: